De economie trekt weer aan en dat betekent ook dat er weer meer bewegingen op de arbeidsmarkt zullen plaatsvinden. Omdat er meer vacatures zijn gaan werknemers op zoek naar een andere baan, maar wat als dit bij een concurrent is?
Het concurrentiebeding
Dit is een afspraak die de werknemer heeft gemaakt met zijn vorige werkgever. Het doel is om de werknemer te beperken in zijn vrijheid om over te stappen naar een andere werkgever en die dan te laten profiteren van de opgebouwde kennis en ervaring. Ook heeft het ten doel om de bedrijfsgeheimen en de processen niet uit te laten lekken naar een concurrent van de huidige werkgever.
Een dergelijk beding kent meestal een functioneel ( wat mag je niet doen bij een concurrent) en een geografisch (waar mag je niet werken) bereik. In de rechtspraak is het inmiddels aanvaard dat een beding niet langer mag duren dan een jaar na het einde van het dienstverband. Een relatiebeding is een bijzondere vorm van een concurrentiebeding. Bij een relatiebeding geeft de werkgever aan dat de werknemer binnen een bepaalde periode na het einde van het dienstverband geen klanten mag benaderen van de werkgever.
Voorwaarden voor een geldig concurrentiebeding
Bevoegdheden werkgever en werknemer
- overleg met de werkgever en misschien betaling van een afkoopsom aan deze werkgever.
- de gok nemen en gewoon gaan werken voor de nieuwe werkgever. Het gevaar is wel dat als de oude werkgever met succes een beroep doet op het beding, de werknemer moet stoppen met zijn nieuwe baan. Daarnaast is er nog een dwangsom verschuldigd. Niet aan te raden dus.
- vernietiging van het beding vragen en in verband met de spoedeisendheid eerst bij voorlopige voorziening (kort geding) voorlopige schorsing van het beding vragen.
Conclusie